Bier i byen
Slagelse biavlerforening afholder begynderkursus for alle interesserede.
By-bier er i fremgang. Efter mange års tilbagegang i antallet af biavlere i Danmark har der de sidste 2 år været en markant fremgang, som især er sket i byområder.
Tidligere var en biavler en ældre herre, som boede på landet. Nu stormer yngre biavlere frem i byerne. Både mænd, kvinder og børn har fået øjnene op for denne spændende hobby, som passer ind i vores ønsker om at bevare naturen og bidrage til udviklingen af sunde, friske frugter og grønsager.
Antallet af bifamilier i Danmark har længe været i tilbagegang, men den nye interesse for bier, specielt i byerne, kan være med til at vende denne udvikling. Også flere store restauranter som eksempelvis Noma i København har fået øjnene op for dansk honning og har derfor installeret bier i haven eller på taget.
Comwell i Sorø gør også et kæmpe arbejde for at bruge honning i maden og over for deres kursister, som ofte bliver slæbt ned til deres bier for at høre den spændende historie om bierne.
Tidligere var det naturligt, at landmænd havde en bigård for at sikre bestøvning af egne afgrøder og for at kunne supplere gårdens indtægter med honningsalg. Nutidens landmænd er blevet mere fokuserede omkring specialafgrøder og har derfor ikke bier længere. Landbrugsarealerne har mange steder udviklet sig til grønne ørkener med monokulturer som raps og majs, hvor der i en kort periode i foråret er behov for masser af bier til bestøvning, mens der ikke er noget for bierne at leve af resten af bi-sæsonen.
I byerne derimod er der blomster og masser af nektar og pollen til bierne fra tidligt forår til sent efterår. Det er derfor muligt hjemme i villahaven at have 2-5 bifamilier, som kan bestøve ens egne og naboernes frugttræer og buske, samtidig med at de forsyner familien med masser af lækker honning. Eftersom bierne samler nektar fra en masse forskellige blomster, kan man høste honning med mange unikke smage og konsistens. Bierne sikre fuld bestøvning af æbler, pære, blommer og diverse bær, så frugterne bliver både større og antallet stiger.
Nogle mennesker er bange for bier og bierne kan stikke. Det er normalt ikke bierne, der stikker, men hvepsene. Det er også hvepsene, der flyver rundt om frokostbordet og sætter sig på din spegepølsemad, når du sidder ude på terrassen om sommeren og spiser din frokost. Bierne derimod spiser kun blomsternes nektar og stikker kun, hvis du generer dem i deres bistade, eller du kommer til at klemme dem, når de sidder ude i blomsterne.
Når man indretter en bigård i haven, skal man naturligvis tage hensyn til placeringen af bi-stadet, så det står på et roligt sted og hvor det er let at komme til. I enkelte tilfælde ved naboerne slet ikke, at bierne er der, og de mærker dem ikke. Men i langt de fleste tilfælde er biavleren så stolt af sine bier og sin honning, at han fortæller vidt og bredt om sine bier, og naboerne nyder godt af honningen direkte fra den lokale biavler og glæder sin over den gode bestøvning af havens frugtbuske, blomster og træer.
Bierne har gennem historien været tæt forbundne med menneskets tilværelse på forskellig vis. Fra klostre til landbrug – fra kunst og poesi til en del af menneskets helse og ernæring. De har været livsnødvendige for bestøvning og frugtbarhed.
I Slagelse biavlerforening interesserer vi os ikke kun for bien og dens honningproduktion, men også for biernes livsnødvendige samspil med naturen.